Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Sunday, June 23, 2024..:: Hjem::..Register  Login
 Article Details

Forskere trenger din hjelp til å klassifisere galakser
The Galaxy Zoo er et internett-basert astronomiprosjekt som søker amatørers hjelp til å inndele millioner av galakser i de to hovedgruppene, spiralgalakser og eliptiske galakser. Dersom du kan se forskjell på en frisbee og en amerikansk fotball, ønsker prosjektet din hjelp. Du trenger ikke engang et teleskop.

I spiralgalakser, som f.eks. Melkeveien, beveger stjernene seg i sirkelformede baner og danner spiralformede armer. Spiralgalakser har form omtrent som en frisbee. Den andre typen, eliptiske galakser, har stjerner som beveger seg i tilfeldige eliptiske baner og kan ligne litt på en amerikansk fotball i fasong.
 
I følge Alex Szalay, professor i astrofysikk ved John Hopkins University og en av organisatorene bak Galaxy Zoo, forklarer at det å skilne mellom ulike typer galakser er en forholdsvis enkel sak for det menneskelige øye men veldig vanskelig for en datamaskin. Kategoriseringen av galakser vil gjøre det mulig for astronomer å studere hvordan de er i relasjon til hverandre og gi ledetråder som kan hjelpe vitenskapsmenn å forstå hvordan de skapes.
 
Prosjektet som ble lansert i juli, har blitt en stor suksess med 85.000 frivillige som har registrert seg på Galaxy Zoo sine internettsider, noen av disse har klassifisert så mange som 15.000 galakser på egenhånd.
 
Måten det fungerer på er at du logger deg inn på galaxyzoo.org og en galakse vil vises på skjermen. Etter å ha kikket på galaksen, velger du en av flere valgmuligheter for hva du ser på skjermen (inkludert ”jeg vet ikke” dersom du ikke klarer å skjelne hva du ser på). Din analyse sammenlignes så med andre som har sett på den samme galaksen for å sikre best mulig nøyaktighet.
 
Prosjektet er en del av Sloan Digital Sky Survey, et massivt prosjekt for kartlegging av himmelen som ble initiert i kjølevannet av en nylig kontroversiell teori om at stjerner i en hemisfære av universet roterer en vei mens stjerner i en annet roterer den andre veien.

Men mens innsamlingen av data fra Galaxy Zoo prosjektet vil spille en viktig rolle i astronomi, den langsiktige virkningen kan være i antall amatører som vil få vekket interessen for astronomi.

Link: http://galaxyzoo.org

Diskuter artikkelenWritten By: Eirik Sørensen
Date Posted: 9/5/2007
Number of Views: 22572

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement