Search English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
Tuesday, September 26, 2023..:: Hjem::..Register  Login
 Article Details

USA frykter rom-terrorister
Moonraker.jpgDen amerikanske luftfartsadministrasjonen FAA (Federal Aviation Administration) har publisert en rapport som foreslår å innføre regler for å hindre terrorister å ta seg opp i verdensrommet og ødelegge et romfartøy eller bruke det som våpen.

Innen år 2021 vil romturisme kunne generere mer enn 1 milliard USD i inntekter pr. år. Brorparten av dette markedet vil sannsynligvis utgjøres av flyvninger som tar passasjerene opp i stratosfæren hvor man vil oppleve vektløshet en kort stund før fartøyet starter ferden tilbake til bakken. Anslagsvis 15.000 passasjerer vil kunne være med på slike turer. I tillegg regner man med at opp til 60 passasjerer vil kunne delta på romferder i kretsløp rundt jorden.

Men FAA frykter at terrorister kan komme seg med på slike turer og utsette fartøy, installasjoner og mennesker for fare. Derfor foreslår de liknende kontroller for romturister som flypassasjerer i dag rutinemessig gjennomgår.

FAA foreslår også at selskaper som tilbyr romturisme sjekker den globale ”no-fly” listen fra det amerikanske departementet for nasjonal sikkerhet  (US Department of Homeland Security) for å ekskludere potensielle terrorister.

”Nye teknologier medfører nye risiki. Til tross for dette, anerkjenner Kongressen at private foretak har startet utviklingen av kommersielle utskytningsfartøy som er i stand til å bringe mennesker ut i rommet og større private investeringer i disse forsøkene vil stimulere nasjonens kommersielle romfartsindustri innen transport samlet sett”, sier rapporten.

”Publikums interesser ivaretas ved å skape en klar juridisk, regulatorisk og sikkerhetsregime for kommersiell romfart for mennesker.”

Selskaper bør gi passasjerene sikkerhetsråd, inklusive antall flyvninger romfartøyet har vært på og eventuelle problemer man har opplevd med fartøyet, i følge videre anbefalinger i rapporten. Romturister bør også tibys pre-flight trening for å kunne håndtere nødsituasjoner som f.eks. tap av kabintrykk eller brann.VirginSpacecraft.jpg

Men FAA har så langt utelatt medisinske krav og latt det være opp til turistene som selv må avgjøre om de er i stand til å fly.

Etter en åpen konsultering vil FAA publisere den endelige rapporten innen juni 2006.

Innen utgangen av dette tiåret, satser Richard Branson sitt selskap Virgin Galactic å bringe romturister ut i verdensrommet fra et romfartssenter i New Mexico.

Diskuter artikkelenWritten By: Eirik Sørensen
Date Posted: 1/29/2006
Number of Views: 16621

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Terms Of Use  Privacy Statement